13
мај
2017

У МАНАСТИРУ КЛИСИНА ПРОСЛАВЉЕН ПРАЗНИК СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ОСТРОШКОГ ЧУДОТВОРЦА И ИМЕНДАН ИГУМАНА ВАСИЛИЈА

 У навечерје празника Светог Василија Острошког Чудотворца у Саборном Манастирском храму Свете Великомученице Марине високопреподобни игуман наше Свештене Обитељи, отац Василије, служио је празнично бденије, током којег су окупљени вјерници и манастирско братство помазани освештаним уљем, а освештана петохљебница, натопљена вином, дијељена је присутнима, као видљиви знак невидљивог јединства у Христу и благодарност на Његовим изобилним даровима. По окончању вечерњег богослужења (бденија) служено је јутарње богослужење.    
          На сам дан празника Светог Василија Острошког, Свету Литургију у манастирском храму служили су: архимандрит Варнава, старјешина манастира Трескавац, као и настојатељ манастира Клисина, игуман Василије. Поводом празника којим молитвено прослављамо великог Божијег угодника, Чудотворца и Исцјелитеља – Светог Василија, освештана су славска кољива и славски колачи.     
Ове године духовна радост била је трострука. Заједно са игуманом Василијем, чији је Небески покровитељ Свети Отац Василије – по којем је наш игуман Василије и добио име на постригу, данашњи празник, као своју Крсну Славу, са нама су, као и прошлих година, обиљежили православни Сиријци, Јамен и Хилда Хрекес, брат и сестра, које је ратни вихор из Сирије, Божијим Промислом, довео у Републику Српску, али и надалеко чувена хуманитарна организација „Срби за Србе“, чија је човјекољубива активност, призната и позната, усмјерена ка оним најпотребитијим члановима нашег народа и наше Свете Цркве.    
          У надахнутој бесједи поводом великог празника, архимандрит Варнава истакао је духовни значај Светог Василија Острошког, који нас више од три вијека сабира својим молитвима, чудима и небројеним благословима, али многи од нас, по ријечима оца Варнаве, не слиједимо пут којим је Светац ходио, већ се изнова враћамо својим слабостима које нас одвајају од Христа. Због тога је потребно угодити Свецу не само ходочашћем на Острог, већ живљењем живота истинске побожности, хришћанске молитвености и нелицемјерног човјекољубља, како бисмо Свецу, личним преображајем, постали ближи и милији, истакао је архимандрит Варнава.    
          За све присутне госте игуман Василије припремио је трпезу љубави на којој је настављено заједничарење свог присутног свештенства и монаштва, али и вјерника који су оцу Василију, Јамену и Хилди Хрекес, као и представницима организације „Срби за Србе“ честитали данашњи имендан и Крсну Славу, са молитвеном жељом да Свети Отац Василије и даље бдије над монашком стазом нашег игумана, али и да све присутне, како оне који су физички присуствовали тако и оне који су молитвено били са нама, духовно окријепи, исцијели и благослови, како данас тако и у вијекове вијекова. Амин.   

извор: Манастир Клисина