7
дец
2016

ИЗГУЖВАНА НОВЧАНИЦА

izguzvana-novcanicaЈедан познати професор је почео предавање тако што је подигао новчаницу од 100 € (Евра) у вис. У просторији је било укупно 200 људи. Питао је:
„Ко жели ову новчаницу?“
Све руке су се подигле. Наставио је: „Ових 100 € даћу некоме од вас али најпре ћу још нешто да урадим.“
Згужвао је новчаницу. Потом је упитао: „Да ли је још увек желите?“
Све руке су биле и даље у ваздуху. Затим је наставио:
„А кад направим ово?“
Бацио је новчаницу на под и изгазио је. Подигао је новчаницу. Била је згужвана и прљава.
„Добро, ко је још увек жели?“ упитао је. Још увек су све руке биле подигнуте. Онда је рекао:
„Драги пријатељи, управо смо научили једну врло вредну лекцију. Шта год да сам урадио са овом новчаницом, ви сте је хтели и даље, јер ни у једном тренутку није изгубила своју вредност. У сваком тренутку је вредела 100 €.
 
Често нам се догоди у животу да нас неко одгурне од себе, да паднемо ниско, да се осећамо као изгужвани и бачени у блато. То су чињенице из свакодневног живота. Понекад се осећамо као да не вредимо ништа. Без обзира шта вам се догодило у животу, или ће се тек догодити, ви никада нећете изгубити на вредности. Били прљави или чисти изгужвани или испеглани, ви сте и даље непроцењиви за све оне који вас воле више од ичега на свету. Наши животи се не вреднују према ономе шта радимо или кога познајемо, већ према ономе што јесмо. Ви сте нешто посебно, не заборавите то.
Сви смо ми деца Божја и Њему смо драгоцени. Ни богатство ни сиромаштво, ни високо звање, ни велика плата, не чине нас личностима. Личностима нас чини оно што носимо у срцу и да ли смо добри људи. И увек имајте ово на уму – једноставни људи су саградили Нојеву барку, а стручњаци Титаник.

извор: ''Светосавско звонце'' бр. 9/2016.