28
мар
2017

Путешествије Светом Василију Острошком

          Благодарећи Свемогућем Богу и Његовом угоднику Светом Василију Острошком Чудотворцу, већ по традицији управа Манастира Клисина сваке године организује поклоничко путовање у манастир Острог, те остале црногорске и херцеговачке светиње. Циљ ових путовања, која се понављају из године у годину, јесте проширење духовних видика  и ојачање вјере крај Светих Моштију великог Чудотворца – Светог Оца нашег Василија.
          По благослову Епископа бихаћко-петровачког Господина Атанасија, поклоничку групу предводио је настојатељ наше Свештене Обитељи,  игуман Василије.     
На поклоничко путовање, са два аутобуса, кренуло се у петак, 24. марта 2017. године, са аутобуске станице у Приједору. Већ у суботу ујутру поклоници су пристигли у Подгорицу, гдје су се упутили ка храму Васкрсења Христовог, гдје су присуствовали Светој Литургији и причестили се Крвљу и Тијелом Христовим, након чега су у крипти храма били послужени и окријепљени братском љубављу.    
          Након обиласка подгоричког храма, поклоници су се упутили ка манастиру Дајбабе, гдје су се поклонили Светим Моштима Светог Симеона Дајбабског, након чега су се упутили у манастир Ждребаоник, гдје су се поклонили Светим Моштима Светог Арсенија Сремца, архиепископа српског. У Манастиру Ждребаонику окријепили су се послужењем, али и љубављу сестринства овог манастира које увијек и са радошћу прима поклонике окупљене око Светомаринске обитељи Манастира Клисина.     
          Након духовног укријепљења у Дајбабама и Ждребаонику, поклоници су се упутили ка Острогу, пењући се ка Горњем Манастиру, да би у близини Моштију Светог Василија присуствовали вечерњем богослужењу, након чега су и приступили Свецу, што и јесте био циљ овог молитвено-поклоничког путовања.        
Након молитвене ноћи у Острогу, окријепљених душа и тијела, поклоници су у недјељно јутро присуствовали Светој Литургији у Горњем Манастиру, у храму Светог Новомученика Станка.      
Посебну радост овом поклоничком путовању у Острог донијело је примање Свете Тајне Крштења наше сестре Слободанке, која је тиме постала једна од нас, једна од оних која ће, заједно са нама, трудити се сав живот живјети по заповијестима Господњим.         
          Остављајући Острошку светињу, носећи у душама неугасиви пламен Светог Василија, поклоници су се упутили ка Манастиру Жупа, смјештеном недалеко од Никшића, гдје их је са хришћанском љубављу и послужењем дочекало сестринство ове светиње, а сви присутни су се овдје поклонили честици Светих Моштију Светог Апостола Луке, која се чува у овом манастиру.    
Одлазећи из манастира Жупа, захвални Богу и сестринству ове светиње на поновном сусрету и опет потврђеној узајамној љубави, поклоници су се упутили ка Тврдошу – херцеговачкој светињи којом је, у своје вријеме, управљао Свети Василије Острошки.

          Благодарни Богу и Светом Василију, монаштво Манастира Клисина и вјерници још једанпут су потврдили пред Богом и пред собом да ће се трудити свим духовним и физичким моћима остати на светотајинском путу спасења, не заборављајући своје духовне претке, светитеље и просветитеље, на чији се живот, сви заједно, свакодневно морамо угледати како бисмо трудом, љубављу и милошћу Свемилостивог Бога задобили Царство Његово и милост Светог Оца нашег Василија, коме нека је у вијекове слава и милост.    

извор: Манастир Клисина