27
сеп
2019

СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У Клисини

МАНАСТИР КЛИСИНА КОД ПРИЈЕДОРА
27.СЕПТЕМБАР 2019 ГОДИНЕ
СЛУЖЕНА СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА
Следујући ријечима Светог апостола Јакова брата Господњег који каже: Злопати ли се ко међу вама? Нека се моли Богу. Је ли ко весео? Нека пјева Богу. Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име Господње. И молитва вјере ће спасти болесника, и подигнуће га Господ; и ако је гријехе учинио, опростиће му се, у свештеној обитељи манастира Клисина, на празник Воздвижења Часног Крста служена је Света Тајна Јелеосвећења за све оне који болују и страдају од душевних и тјелесних болести.
У присуству великог броја вјерника Свету Тајну су са благословом Архимандрита Василија, игумана манастира Клисине служили протопрезвитер-ставрофор Карађорђе Дерајић, протопрезвитер Невен Маринковић, протонамјесник Ален Марић и протонамјесник Владислав Вучановић.
Прије помазања освећеним уљем присутним вјерницима обратио се парох паланчишки протонамјесник Владислав Вучановић између осталог следећим ријечима: Живимо у времену када се појављују тешке и неизљечиве болести којима, на трагичан начин бивају погођене православне српске породице. По Светом Писму, први човјек и жена на земљи нису дуго остали у благостању у каквом су живјели након што их је Господ створио. Непослушношћу и гријехом увриједили су Бога, изгубили душевни мир и почели да страдају, између осталог и од болести.
Гријехом заражена људска генетика од тада па до данас преноси се на свако рођено људско биће, што се нарочито види код савременог човјека који је неотпоран на нападе осам главних, великих и опасних страсти: стомакоугађања, среброљубља, славољубља, блуда, унинија, гњева, туге и гордости. Шта више, данашњи човјек им се радо предаје, губећи чистоту душе и тијела. Када се то изгуби, губи се и њихово здравље.
Али ево, дошли смо у светињу да се лијечимо. Господ је својој светој Цркви оставио многобројна благодатна средства кроз која се лијечимо и спасавамо. Једно од њих је Света Тајна Јелеосвећења, кроз коју добијамо или излечење или нову снагу за борбу са болестима, јер само здрав човјек може на најбољи начин да послужи Богу и ближњима.
Да би Света Тајна Јелеосвећења дјеловала, потребно је прије свега да вјерујемо ријечима Божијим да је Богу све могуће и да Господ може да излијечи сваку болест и сваку немоћ. Осим тога, потребно је исповиједити почињене гријехе а по примању Јелеосвећења причестити се. То би био хришћански приступ Светој Тајни Јелеосвећења.
Потом се приступило помазању вјерника освећеним уљем. На крају братство манастира припремило је послужење за све присутне.
СЛАВА БОГУ РАДИ СВЕГА!

        Протонамјесник Владислав Вучановић

извор: Манастир Клисина