8
јан
2015

БАДЊИ ДАН И БОЖИЋ У МАНАСТИРУ КЛИСИНА

Badnji dan i Bozic (56)-1          У складу са древном православном традицијом Бадњи дан и Божић свечано су прослављени у Светомаринском манастиру Клисина.
На Бадњи дан, у 15 часова, освећено је а потом и наложено Бадње дрво, које кроз вијекове символизује ватру коју су у витлејемској пећини наложили пастири. За најмлађе, већ по традицији, у предулазу манастирског конака приређено је пијукање. Након тога у Саборном манастирском храму служено је велико повечерје са петхљебницом, а потом су вјерни помазани освећеним уљем. Након богослужења, окупљеним вјерницима служено је кувано вино, наговјештавајући радост Рођења Христовог.
          Тачно у поноћ звона са манастирског звоника означила су почетак празничног јутарњег богослужења. У наставку је услиједила Света Литургија, током које су се многобројни вјерници, након вишенедјељног поста, причестили Пречистим Тајнама, Крвљу и Тијелом Господа Христа, свједочећи тиме нераскидиву повезаност оваплоћеног Богомладенца Христа са човјеком као круном свеукупне творевине. Током Свете Литургије вјерницима је прочитана Божићна посланица Његове Светости патријарха српског Господина Иринеја, који је, заједно са архијерејима, позвао вјерне да сљедују Христову љубав, идући путем светих предака.
          Празничну радост вјерници, заједно са манастирским братством, изразили су цјеливима љубави, честитајући празник једни другима сверадосним поздравом „Мир Божији – Христос се Роди“.
          Братство манастира Клисина свим људима добре воље, православним хришћанима, пријатељима и поклоницима наше Свештене Обитељи најрадосније упућује изразе братске љубави, честитајући свима празник вјере, наде и љубави, ускликујући са анђелима и светима и са свом Васељеном:
                                            МИР БОЖИЈИ – ХРИСТОС СЕ РОДИ!

извор: Манастир Клисина