6
сеп
2019

Јелеосвећење у манастиру Клисина

Јелеосвећење у манастиру Клисина

Дана 27.09.2019 -те у 17 часова у манастиру Клисина служиће се Света Тајна Јелеосвећења. Сви коју буду долазили потребно је да понесу две литре уља, једну литру ће по освећењу носити својим домовима ради помазивања, а друга литра остаје у манастиру.
Наиме, Јелоосвећење или Јелеосвећење је једна од седам Светих Тајни у Црквеном богослужењу. Болесник се помазује претходно посебно припремљеним јелејем (уљем), и призива се благодат Божија која исцељује душевне и телесне немоћи.
Света Тајна Јелеосвећења у Цркви је установљена на основу речи светог апостола Јакова: „Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име Господње. И молитва вере ће спасити болесника, и подигнуће га Господ; и ако је грехе учинио, опростиће му се“ (Јак. 5, 1415), као и због речи Исуса Христа из Јеванђеља по Матеју упућених Његовим ученицима када их је послао на проповед: „Болесне исцељујте, губаве чистите…“(Мт. 10, 8). По Црквеном предању Света Тајна Јелеосвећења над болесницима обављана још од првих векова нове епохе.

Света тајна јелеосвећења састоји се из молитава свештеника и помазивања болесника освећеним уљем, кроз које делује Божија благодат за оздрављење болесника. Под болешћу се подразумева обољење душе или тела.

извор: Манастир Клисина