29
дец
2015

ПЛОДОВИ ДУХА СВЕТОГА

Plodovi Duha Svetoga1Нека је прослављен Господ Бог наш! Саветујем све људе да пазе како живе, зато што заиста постоји онај други свет и вечни живот и свако ће дати одговор за своја дела на земљи!
Симбол светогорске пустиње представља Каруља, То је стеновит и стрм обронак где на литици, као птичја гнезда висе пустињачке испоснице. И данас се могу видети кошаре које су преко чекрка (каруља) и канапа спуштене до мора.

Господ Исус Христос је рекао да се дрво по плодовима познаје, а свако дрво које не даје добар плод сече се и у огањ баца. Свако ко у себи носи Свети Дух, и са њиме живи и дише, наследник је Божији и Небеског Царства. Он још на земљи убира плодове Светог Духа и носи их у себи као награду вечног спасења. Плодови духа су: љубав, радост, мир, стрпљење, толерантност, поштење, честитост, доброта, доброчинство, вера, благост, кротост, уздржање, правда…
Како ћемо знати да ли у нама обитава Свети Дух?
Ако си радостан у души у свим својим делима; нарочито ако молећи се Господу Богу имаш настројење срца којим осећаш у себи Оца свога, и у себи самоме Сина Његовог, то је плод Духа Светог који у себи носиш.
Ако је савест твоја спокојна и не опомиње те ни у чему, ако сагрешиш али покајањем и добрим делима то поправиш, и то је плод Духа Светог у теби.
Plodovi Duha Svetoga  Ако на овом свету претрпиш многе невоље, страдања, искушења, стрпљиво и трпељиво, не светећи се никоме, нељутећи се ни на кога, и то је плод Духа Светога који у теби обитава.
Ако си спреман да свима у свакој ситуацији свим својим моћима твориш добро, не ропћући при том, нити осуђујући кога, сматрајући да добро које си учинио није од тебе већ од Бога, знај да у себи имаш Духа Светога.
Ако си сажаљив према ономе које доспео какве невоље, ако саосећаш с њим и сматраш срећом што невољнику можеш помоћи, и ово је плод Духа Светог у теби.
Ако верујеш у реч Божију Светог Писма и Светог Предања, и не прихваташ људску мудрост, своју или туђу, која није сагласна са Законом Божијим и Светим Еванђељем, која се превазноси над премудрошћу Господа Бога, у теби пребива Дух Свети.
Ако поседујеш смирен карактер који доликује следбенику Христовом, који не одговара ако га оптужују, не правда се, не враћа зло за зло, и то је плод Духа Светог у теби.
Ако живиш у уздржавању од плотских уживања, и друге грехове не чиниш, и то је плод Духа Светог. Они који немају плодове Духа Светог, најнесрећнији су људи на свету.

Архимандрит Стефан Српски, светогорски подвижник у Каруљи одломак из књиге Крај света, Света Гора 1987.

извор: часопис: ''ЕВАНЂЕЛИСТ'' бр.19