7
јан
2018

Бадњи дан и Божић у манастиру Клисина

Празновање Бадњег дана у манастиру Клисина започето је у јутарњим часовима, служењем Литургије Светог Василија Великог, током које се су присутни вјерници и манастирско братство причестили Крвљу и Тијелом Христовим.     
У послијеподневним часовима пристигли бадњаци традиционално су посути кукурузом, а затим и освећени, да би потом били налагани, након што су вјерници, на благослов, узели гранчице које су понијели у своје домове.     
Након освећења и налагања бадњака, у манастирском храму одржано је пијукање за најмлађе, а потом и вечерње богослужење на чијем је крају прочитана божићна посланица Његовог Преосвештенства Епископа бихаћко-петровачког Господина Сергија.    
Након вечерњег богослужења, већ по традицији, окупљеним вјерницима служено је кувано вино, а нешто касније приређен је и ватромет.    
          Празнично јутарње богослужење почело је тачно у поноћ, након чега је служена Божићна Литургија, током  које је прочитана посланица патријарха српског Господина Иринеја. Причешћем на Светој Литургији  окупљени вјерници и манастирско братство, окончали су четрдесетодневни Божићни пост.    
Обраћајући се присутним вјерницима, игуман наше Свештене Обитељи, отац Василије, пожелио је свима срећан и благословен празник Рођења Христовог, рекавши да свако од нас у своме срцу и у својој души треба наћи мјесто за Богомладенца Христа, како би свако православно срце постало Витлејемска пећина.    
          Братство Светомаринског манастира Клисина, свим православним вјерницима, пријатељима и поклоницима наше Свештене Обитељи, жели срећне божићне празнике, поздрављајући Земљу и Небо поздравом радости, наде и љубави:    
                                                    Мир Божији – Христос се роди!

извор: Манастир Клисина