8
јул
2019

ПЧЕЛА И МУВА У ЦРКВИ

ПЧЕЛА – Добро јутро, муво!

МУВА – Ма, није добро! Врућина је! Али иако је вруће, правила пристојности у цркви морају да се поштују! Гледам јутрос једну… Дошла на Свету Литургију у мајици без рукава, па без мараме на глави, сукња с ресама, изнад колена… Чак је и закаснила! Страшно!

ПЧЕЛА – Да није у питању црнка обучена у византијско плаво одећу?

МУВА – Јесте!

ПЧЕЛА – И ја сам је видела јутрос кад је долазила у цркву. Марамом је повезла поломљену грану на дрвету, а танку блузу с дугачким рукавима је скинула са себе и поклонила једној сиромашној жени. Онда је храбро одбранила једну баку од пса, при чему јој је он зубима поцепао доњи део сукње.

МУВА – Хм! Видела сам и тројицу који се понашају као да су на пијаци: Причају о парама и то гласно! Катастрофа! Зар не знају да свети храм служи само за молитву, а не за брбљање и склапање послова!

ПЧЕЛА – Видела сам их и ја, то је било испред цркве и пре почетка Литургије. Договарали су се шта ће који да уради да би парохијски дом био што пре завршен. Један од њих слабо чује, па су морали мало гласније да говоре.

МУВА – За време Литуругије се стоји мирно и не шета се по цркви. А једна пегава девојка је скоро трчла и после је до краја стајала на десној страни, а ту по правилу стоје само мушкарци. Ужас!

ПЧЕЛА – Познајем и њу. Врло се пожртвовано брине о свом старом оцу. Он има честе несвестице, па је вероватно отишла да му помогне.

МУВА – Уместо да се пажљиво прекрсте, људи само млатарају руком испред себе!

ПЧЕЛА – Можда се и не крсте, него само терају неку досадну муву!

МУВА – Али… Откуда ти то све знаш?! Да ниси и ти била јутрос у цркви?

ПЧЕЛА – Јесам!

МУВА – Па како је могуће да те уопште нисам видела?! Просто не могу да верујем!

МРАВ – Опростите што се незван мешам…

МУВА – Гле, црни мрав!

ПЧЕЛА – Вредни мрав!

МРАВ – Мислим да могу да објасним у чему је ствар: Мува није могла да види добру пчелу, јер је неспособна да види било какво добро, а пчела није приметила муву, јер она не зна да види зло!

извор: (из часописа Светосавско звонце)