9
окт
2017

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ КЛИСИНА И ИМЕНДАН ЕПИСКОПА СЕРГИЈА

           У навечерје празника Светог Сергија Радоњешког и преподобне Ефросиније, у Саборном манастирском храму Свете Великомученице Марине вечерње богослужење са петохљебницом служио је Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки Господин Сергије. То је уједно било и прво богослужење Епископа Сергија, у својству надлежног архијереја, у нашем манастиру, откако је 10. септембра 2017. године свечано уведен у трон епископа бихаћко-петровачких.    
          У недјељу, 8. октобра, Свету Архијерејску Литургију у манастиру Клисина служио је Епископ Сергије, а саслуживали су му архимандрити: Серафим (Кужић), настојатељ манастира Рмањ и Варнава (Дамјановић), настојатељ манастира Трескавац, као и игуман Василије (Рожић), настојатељ манастира Клисина.    
          С обзиром да је празник Светог Сергија Радоњешког имендан Епископа Сергија, освештано је славско жито и славски колач у славу и част овог великог руског светитеља, који је молитвени заступник и покровитељ нашег Епископа.    
          У бесједи окупљеним вјерницима Епископ Сергије истакао је важност личног свједочења вјере Христове, како бисмо за Христа придобили све оне који тумарају животним путевима тражећи Смисао – Христа Господа. Подсјећајући нас на новозавјетне ловце људских душа – Свете Апостоле – који су свему свијету проповиједали јеванђелску науку, Епископ Сергије је истакао важност личног подвига, личног и видљивог свједочанства невидљиве вјере, којом нас је Господ даровао како бисмо ми њоме даровали друге.        
          Након бесједе, Епископу Сергију, у име манастирског братства а поводом имендана Епископа и прве Архијерејске литургије, игуман Василије уручио је поклон – архијерејску митру, са молитвеном жељом да нови Архијереј често походи нашу Свештену Обитељ, да нас исправља и поучава, те да духовно бдије над братством и вјерницима као добри отац.    
          Послије Свете Литургије заједничарење је настављено и у манастирском конаку, гдје је за Епископа, свештенство и вјернике приређено послужење и трпеза љубави.

Бесједе епископа Сергија

 

Игуман Василије уручује митру епископу Сергију

извор: Манастир Клисина