27
окт
2021

“ЈА ЈЕСАМ ЈЕР МИ ЈЕСМО“

Ja jesam jer mi jesmoУ једном експерименту, антрополози су групици дјеце једног афричког племена предложили игру.
         Покрај неког дрвета поставили су кошару пуну воћа и дјеци рекли да ће онај који први дотрчи до кошаре добити све што се у њој налази. Кад су им дали знак за старт, клинци су се погледали, примили за руке и заједно отрчали до кошаре, узели воће и сјели се одморити док једу. Кад су их питали зашто су трчали заједно, кад је најбржи могао дотрчати сам и освојити сво воће, рекли су им: “УБУНТУ, како ће иједан од нас бити сретан ако су сви други несретни?“

         Погледајте како се једно афричко племе односи према некоме ко направи грешку

         Ja jesam jer mi jesmo1У овом афричком племену постоји необична традиција исправљања људских грешака. Када се деси да неко неком учини нажао, они га одведу у центар села и цијело племе се скупи око њега. Током два наредна дана, тако окупљени причају му о свим добрим стварима које је урадио у животу.
         Племе вјерује да свако људско биће на свијет долази као добро, јер свако од нас само жели сигурност, љубав, мир и срећу.
         Међутим, понекад у потрази за овим стварима људи праве грешке. Ова племенска заједница те грешке види као вапај за помоћ онога ко их прави. Због тога се уједињују како би га охрабрили и подстакли да се повеже са својом исконском природом, да се подсјети ко је заиста, све док у потпуности не схвати истину од које је био отргнут када је направио грешку, а она гласи: „Ја сам добар“.
         „Схикоба Набајyотисаикиа“ један је од поздрава који одувијек живе у овом племену.
         НАБАЈYОТИСАИКИА је, у ствари, комплимент који се користи у Јужној Африци, а значи: „Поштујем те, пазим те. Значиш ми“. На њега људи одговарају са СХИКОБА или: „Ја, стога, постојим за тебе“.

извор: интернет