24
окт
2014

НЕ ВРАЋАЈ СЕ ГРЕХУ

Ne vracaj se grehuПлодови непослушности Богу. – Хоћеш ли да будеш здрав? Хоћеш ли да се спасеш? Ако ти сам то хоћеш, онда ће те премудрост Моја научити, милосрђе Моје ће те помиловати, а свемоћ Моја помоћи ће ти и спасиће те. Али, ако ти сам не желиш спасење, ако ти сам бежиш од вечног живота, ако више волиш своју пропаст него спасење, онда ни мудрост Моја, ни милосрђе Моје, ни свемоћ Моја неће моћи да ти помогну. Може ли топли восак да се залепи за лед? Не може никако! Тако ни милосрђе Моје, ни мудрост Моја, ни свемоћ Моја не могу да се залепе за тебе ако је твоје срце хладно као лед и нема нимало топлине жеље за спасењем.

Али, кад ти само пожелиш да се спасеш, тада ћу Ја са радошћу да ти помогнем. Тада ће се због тебе обрадовати и ликовати Моји Анђели: Радост бива Анђела на небесима због једног грјешника који се каје (Лк 15,10).

Човек који се после покајања враћа својим старим гресима умирује себе надом говорећи: сагрешићу, а онда ћу се поново покајати, као што сам се и пре кајао; разгневљујем Бога, а затим ћу од Њега измолити опроштај, као што сам и раније измољавао; оскврнићу се, и поново ћу се очистити покајањем, као што сам се и раније чистио. О, заслепљена надо грешника! О, глупи разуме! О, сујетно очекивање!
Не зна се да ли ће ти се дати прави тренутак када ће се сила Божије благодати поново вратити теби и подићи те из твог љутог пада, зато што је отишла од тебе, отресавши прах са ногу својих, говорећи: “Ево се оставља дом твој пуст“; и ући ће у тебе седам ужасних греховних злих духова, и последња падања у грех биће ти гора од првих. Гора зато што ћеш, павши у дубину зала, постати немаран и почећеш да очајаваш, а шта следи после очајања, то и сам знаш.
Бога ништа тако не жалости и не гневи као то што се човек после покајања поново враћа злим делима, тешећи себе надом у ново покајање и опроштај, и без страха греши, у нади на Божије милосрђе.

извор: Књига ГОСПОД ЈЕ УВЕК С ТОБОМ