13
апр
2018

Ријеч о Васкрсу 2018.

Помаже Бог мили моји. Од свег срца вам честитам Празник над празницима, Васкрсење Христово! Морам да вас подсетим да случајно не заборавите: прослављање Васкрса је прослављање највеће победе, Васкрсења Господњег.
Исус Христос је победио смрт и нама даровао вечни живот. Васкрсење Христово се прославља одласком у цркву, где би требало да се на Светој Литургији сви причестимо, а тек потом следе обичаји као што су куцање васкршњим јајима, свечани ручак и остало.
Васкршњим поздравом „Христос Васкрсе!“ се поздрављамо, а када одговарамо: „Ваистину васкрсе!“ то не представља део неког обичног, учтивог поздрава, већ избор једног одређеног животног правца: то је избор да пратимо Најхрабријег од свих, Оног који је с благошћу претрпео безбројна понижења и муку Распећа. Оног који нас Својим васкрсењем позива да и ми с Њим васкрснемо. Да васкрснемо кроз дела љубави и врлине.
Што се обичаја тиче, у прослављању Васкрсења Господњег нема места за ускршњег зеку то је нама, православнима, потпуно стран обичај и заиста не морамо да усвајамо све што је туђе.
Неки кажу: „Деца се радују“ – ако је тако, крајње је време да децу научимо истинској радости.

Радмила Мишев – главни и одговорни уредник часописа “Светосавско звонце“

извор: ''Светосавско звонце'' бр. 3/2018.