31
јул
2019

ПРОСЛАВЉЕНА СЛАВА МАНАСТИРА КЛИСИНА

Празник Свете Великомученице Марине – Огњене Марије – свечано је прослављен у манастиру Клисина, којем је Света Марина небеска покровитељка и заштитница, а манастир Клисина једини је манастир у Српској Православној Цркви посвећен овој великој и славној Божијој угодници.    
          У навечерје празника служено је вечерње богослужење са петохљебницом, а наставку и јутарње богослужење током којег су вјерници након цјеливања моштију Свете Марине, помазани освећеним уљем из петохљебнице.     
          Сутрадан, на сам дан празника Свете Марине, Епископ Сергије служио је Свету Архијерејску Литургију, а саслуживали су му: архимандрит Варнава (настојатељ манастира Трескавац); протојереј-ставрофор Карађорђе Дерајић (парох оштролучки); протојереј Бојан Митрић, (парох петровачки); протојереј Невен Маринковић, (парох старомајдански); те епархијски ђакон Немања Рељић.    
          У празничној бесједи, Епископ Сергије нагласио је како је битно да имамо љубав једни према другима, те све недаће и пошасти које нас сналазе, управо јесу последице наше себичности тј. неимања љубави једних према другима, а на првом мјесту неимања љубави према самом Господу.
          Током Свете Литургије освећени су славско жито и кољиво, а вјерницима су, ради цјеливања и поклоњења, изнешене мошти Свете Марине.     
          У поподневним часовима, већ по традицији, у наш манастир стигли су, са неколико аутобуса, поклоници из Епархије бањалучке, који, након Свете Литургије у пашиначком храму у Приједору, редовно долазе у наш манастир, како би се поклонили моштима Свете Марине.        

                                                                                                                 
    Бесједа Епископа Сергија

извор: Манастир Клисина