23
мар
2015

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ СВЕТОМ ОЦУ ВАСИЛИЈУ

4.0.1По благослову Епископа бихаћко-петровачког Господина Атанасија, група ходочасника, предвођених настојатељом манастира Клисина, игуманом Василијем (Рожићем), походила је Свештени Манастир Острог.    
         На пут се кренуло у петак, 20. марта 2015. године, у вечерњим часовима, а у суботу, 21. марта, ходочасници су стигли у Цетиње, стару црногорску престоницу, гдје су се у Цетињском манастиру поклонили моштима Светог Петра Цетињског и Десној руци Светог Јована Крститеља. Из Цетињског манастира пут је водио ка Дајбабама, гдје су се ходочасници поклонили моштима Светог Симеона Дајбабског, а читана је и молитва за здравље. Потом се кренуло за Подгорицу, гдје су вјерници имали прилику видјети величанствени Саборни храм Васкрсења Христовог, а потом је услиједио пут за манастир Ћелија Пиперска, гдје су се ходочасници поклонили моштима Светог Стефана Пиперског, великог угодника Божијег.    
         У вечерњим часовима ходочасници су стигли у манастир Острог, гдје су присуствовали вечерњој служби и поклонили се и помолили Светом Оцу Василију, Острошком Чудотворцу.    
         Сутрадан, у недјељу, 22. марта, игуман клисински Василије служио је Свету Литургију крај Свечевих Моштију, а већина ходочасника причестила се Пречистим Тајнама, Крвљу и Тијелом Господа Христа.    
Након завршетка посјете манастиру Острог, вјерници су се упутили ка манастиру Жупа Никшићка, гдје их је игуманија Ефимија, са својим у Христу сестринством, дочекала хришћанском љубављу, припремивши ручак за све госте.     
На повратку у Републику Српску, ходочасници су посјетили манастир Тврдош, крај Требиња, а након тога се упутили ка Приједору и манастиру Клисина.    
         Благодарећи Светом Оцу Василију и његовим молитвама, ово је била још једна прилика да се током Великопосних дана, сусретнемо са великим светињама наше Помјесне Цркве Српске, и да заблагогадримо Господу што нас је грешне удостојио да посјетимо и да се поклонимо моштима Његових Угодника.    

извор: Манастир Клисина