29
авг
2016

ПРАЗНИК УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МАНАСТИРУ КЛИСИНА И ВЈЕРИДБА ДВОЈЕ МЛАДИХ

Gospoina, vjeridba (133)Празник Успења Пресвете Богородице, којим се молитвено обиљежава успомена на смрт Пресвете Богородице, богослужбено је обиљежен у Светомаринском Манастиру Клисина, гдје је у навечерје овог великог празника служено вечерње богослужење са петохљебницом.
          На сам дан празника служено је јутарње богослужење, а затим и Света Литургија. Присутни вјерници примили су Свету Тајну Причешћа, јер празник Успења Пресвете Богородице уједно означава и крај двонедјељног поста, који је Црква Христова одредила као духовни спомен у част и славу Оне, која је родила Богочовјека Христа, Спаситеља свих и свега.    
       Према предању, Пресвета Богородица је након Распећа и Васкрсења Христовог наставила свој овоземаљски живот код Светог Јована Богослова, најљубљенијег Апостола Христовог, по самој жељи Спаситељевој. Вријеме је углавном проводила у Јерусалиму, а у старости се често, на мјесту Вазнесења Христовог, молила Господу да је што прије узме себи, како би се сјединила са Сином својим, који је Васкрсењем људски род избавио од смрти.    
          Уочи њене земне смрти сабрали су се око ње сви апостоли, изузев Апостола Томе, те је она мирно уснула у Господу. Сахрањена је у Гетсиманском врту, у гробу Светих Јоакима и Ане. Када је трећег дана након њеног уснућа стигао и Апостол Тома отворили су њен гроб, како би је цјеливали, али њен гроб је нађен празан, тако да је Пресвета Богородица узнесена на Небо, о чему свједочи и богато предање Цркве Божије.    
          На крају Свете Литургије, уз благослов игумана Василија, наш брат Владимир Којић запросио је своју дјевојку Зорицу Чолић, коју је и упознао у нашем манастиру. Чином вјеридбе додатно је уљепшан данашњи празник, а сви присутни нису скривали своје емоције, пожељевши вјеренима да што прије ступе у брачну заједницу, а своју љубав окруне искреним заједништвом и потомством.    

извор: Манастир Клисина