21
окт
2015

ЗАШТО ЈЕ СВЕТИ САВА ИШАО БОС

Zasto je sv. Sava isao bos1Свети Сава је желео да Срби буду образовани. Човек је створен по образу Божјем. Бити образован значи образовати-формирати свој лик по узору на лик, тј. образ Божји. Постати сличан Богу.
Зато је подизао многе цркве и школе. И данас многе школе стоје уз цркве. Руку под руку. Као што руку под руку иду молитва и учење разних корисних знања.
„Најобразованији је онај човек чији је образ постао најсличнији образу Божјем“ – размишљао је Свети Сава седећи на једном камену.
Ишао је по Србији и ту застао да се одмори.
Zasto je sv. Sava isao bos- Лепо место за школу – помисли Свети Сава и очима своје душе већ виде децу која се ту образују – Христос им је узор, небо им је циљ…
У том пријатном размишљању клону му глава, ухвати га лаган сан и понесе кроз векове… И виде свети путник честиту српску чељад скромног одела и светлог лика како говоре „Оче наш“ пре часа и насмеши се у сну. Затим виде како поштују старије и у труду руку својих дан проводе. И насмеши се још једном. А сан га је, као птица сребрних крила, носио кроз векове…
И виде прекрасне и велике школе опремљене најсавременијом техником и прелепо обучену децу и хтеде опет да се насмеши, али му нешто не даде, него их погледа у очи – огледало душе да види гледају ли њихове душе и даље у Бога. И са страхом и чуђењем примети да не гледају у небо, него у земљу.
Шта ли је то приковало њихове очи за земљу?
Патике! Гледају у патике!
Ко има најбоље патике – тај је главни!
Зачуди се Свети Сава чудом великим: Зар је Српчићима избор патика постао важнији од избора животног пута? Зар је од одлуке да се иде само Божијим путем и то по сваку цену у срцу српске деце остала само одлука да се по сваку цену има одређена марка патика?
Презноји се светитељ у сну. Шта ће сад? Како да им каже да је најважније у животу да својим мислима, речима и делима буду на путу добра, правде и истине, а не обућа на ногама путника.
Како да им каже? Као и увек, као и у свему – својим се примером најбоље говори. Трже се Свети Сава из сна и скиде обућу са ногу. Од тог је доба, кажу, увек ишао бос.

извор: ''Светосавско звонце'' бр. 1/2015.