27
дец
2016

ЈА ЈЕСАМ ЈЕР МИ ЈЕСМО

У једном експерименту, антрополози су групици дјеце једног афричког племена предложили игру.
         Покрај неког дрвета поставили су кошару пуну воћа и дјеци рекли да ће онај који први дотрчи до кошаре добити све што се у њој налази. Кад су им дали знак за старт, клинци су се погледали, примили за руке и заједно отрчали до кошаре, узели воће и сјели се одморити док једу.

Кад су их питали зашто су трчали заједно, кад је најбржи могао дотрчати сам и освојити сво воће, рекли су им: “УБУНТУ“, како ће иједан од нас бити сретан ако су сви други несретни?“

Погледајте како се једно афричко племе односи према некоме ко направи грешку

 У овом афричком племену постоји необична традиција исправљања људских грешака. Када се деси да неко неком учини нажао, они га одведу у центар села и цијело племе се скупи око њега. Током два наредна дана, тако окупљени причају му о свим добрим стварима које је урадио у животу.
         Племе вјерује да свако људско биће на свијет долази као добро, јер свако од нас само жели сигурност, љубав, мир и срећу.
         Међутим, понекад у потрази за овим стварима људи праве грешке. Ова племенска заједница те грешке види као вапај за помоћ онога ко их прави. Због тога се уједињују како би га охрабрили и подстакли да се повеже са својом исконском природом, да се подсјети ко је заиста, све док у потпуности не схвати истину од које је био отргнут када је направио грешку, а она гласи: „Ја сам добар“.
         „Схикоба Набајyотисаикиа“ један је од поздрава који одувијек живе у овом племену.
         НАБАЈYОТИСАИКИА је, у ствари, комплимент који се користи у Јужној Африци, а значи: „Поштујем те, пазим те. Значиш ми“. На њега људи одговарају са СХИКОБА или: „Ја, стога, постојим за тебе“.

извор: интернет