11
сеп
2020

Свети Александар Невски – Оштра Лука

Свети Александар Невски – Оштра Лука

У суботу 12. септембра поводом празника Пренос моштију Светог Александра Невског служиће се Света Литургија у храму Христа Спаситеља у Оштрој Луци у 9.00 часова.
У нашем храму се од 2017. године налази поклоничка икона Светог Александра Невског која је осликана у његовој Лаври у Санкт Петербургу и освештана над кивотом са његовим моштима.
    Свети Александар Невски
Син кнеза Јарослава. Од малена срцем окренут к Богу. Правдољубив, жалостиван, истински побожан; презирао сујету свијета; од ране младости заволио Христа; увијек жељан свете мудрости светих Отаца; најмилије му је занимање било: свеноћна бдјења и тајне молитве к Богу. Године 1236. постао кнезом Новгородским. Побиједио Шведе на ријеци Неви, 15. јула 1240. године, због чега је и прозван Невским. Силан не толико војском колико вјером у помоћ Божију; пред битку говорио је војницима: „Бог је не у сили него у правди“. Том приликом јавили се светитељи Борис и Гљеб једном војводи Александровом и обећали своју помоћ великоме кнезу, сроднику своме. Поставши 1250. године велики кнез Владимирски, Александар се много потруди на подизању и уређењу Руске земље, која је у то вријеме патила од татарског насиља. He само заштитник и чувар Православља него и неустрашив исповједник свете вјере Православне.
У Златној Орди татарској није се хтио поклонити идолима нити проћи кроз огањ. Том приликом је рекао кану Батију: „Теби ћу се поклонити, јер те Бог почаствова царством, а твари, идолима, нећу се поклонити. Хришћанин сам, и не клањам се твари; клањам се Богу, Једноме у Тројици слављеноме који је створио небо и земљу; Њему служим и Њега почитујем“. – Због његове мудрости, храбрости, тјелесне снаге и красоте уважавао га и кан татарски. Зидао је многе цркве и чинио безбројна дјела милостиње.
Двадесет седам година кнезовао је благоверни кнез Александар, трошећи све биће своје у христочежњивим подвизима и трудовима. Најзад, осјећајући да му се приближује одлазак из овога свијета, он, по неодољивој жељи срца свог увијек устремљеног к Богу, прими монаштво, и монашко име Алексије, причести се светим Тајнама, и упокоји се блажено 14. новембра 1263. године, у својој 43. години. И би сахрањен у манастиру Рождества Пресвете Богородице, у Владимиру. При сахрани пак, када му митрополит хтједе метнути у руку опроштајну грамату, он сам као жив отвори руку и узе грамату.
Године 1381. мошти светога кнеза бише откривене и положене у саборној цркви манастира. Године пак 1547, при цару Јовану IV, светом кнезу би састављена посебна служба, и одређено да се спомен његов празнује 23. новембра, у дан његове сахране. Године 1724, по наређењу цара Петра Великог, чесне мошти светога кнеза бише пренијете у Петроград, у Александро-Невску лавру, гдје почивају и сада.

извор: Спцо Оштра Лука