4
сеп
2020

ПРАЗНИК УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МАНАСТИРУ КЛИСИНА

У навечерје празника Успења Пресвете Богородице, који је у народу познатији као Велика Госпојина, служено је вечерње богослужење са петохљебницом а на сам дан празника, јутарње богослужење и Света Литургија, током које су окупљени вјерници помазани уљем од петохљебнице. С обзиром да се на празник Успења завршава Великогоспојински пост, вјерници су приступили Светој Чаши, причешћују се Крвљу и Тијелом Христовим.   
       Према предању, Пресвета Богородица је након Распећа и Васкрсења Христовог наставила свој овоземаљски живот код Светог Јована Богослова, најљубљенијег Апостола Христовог, по самој жељи Спаситељевој. Вријеме је углавном проводила у Јерусалиму, а у старости се често, на мјесту Вазнесења Христовог, молила Господу да је што прије узме себи, како би се сјединила са Сином својим, који је Васкрсењем људски род избавио од смрти.    
          Уочи њене земне смрти сабрали су се око ње сви апостоли, изузев Апостола Томе, те је она мирно уснула у Господу. Сахрањена је у Гетсиманском врту, у гробу Светих Јоакима и Ане. Када је трећег дана након њеног уснућа стигао и Апостол Тома отворили су њен гроб, како би је цјеливали, али њен гроб је нађен празан, тако да је Пресвета Богородица узнесена на Небо, о чему свједочи и богато предање Цркве Божије.    
         Свим православним вјерницима желимо срећан и благословен празник, молећи се Пресветој Богородици да управи стазе наших живота ка Горњем Јерусалиму, гдје и сама обитава, заједничарећи са свима Светима.    
                                             Пресвета Богородице, моли Бога за нас!

извор: Манастир Клисина