20
дец
2020

ПРАЗНИК СВЕТОГ НИКОЛАЈА МИРЛИКИЈСКОГ У МАНАСТИРУ КЛИСИНА

Празник Светог Оца Николаја, Чудотворца Мирликијског, у народу познатији као Никољдан богослужбено је обиљежен у Манастиру Клисина. У навечерје празника служено је вечерње богослужење са петохљебницом, а на сам дан празника Света Литургија.
         Свети Николај рођен је граду Патари, од богатих родитеља, Теофана и Ноне. По смрти својих родитеља Свети Николај је продао сво њихово имање и подијелио новац сиромашнима. Човјекољубив и богољубив био је сав свој живот, предано служећи Богу и људима.    
         Свештеник је постао у младости, а касније је постао и епископ града Мира, у области Ликија, те се због тога и назива Николај Мирликијски. Као епископ учествовао је у раду Првог Васељенског сабора, на којем се десио његов познати сукоб са јеретиком Аријем.    
     Не престајући чинити дјела милосрђа прочуо се Свети Отац Николај по свој Ликији, те га је народ још за живота поштовао као свеца, видећи у њему хришћанина достојног љубави Христове. Упокојио се у Господу 343. године. Његове Свете Мошти, да би их сачували од скрнављења турске војске, хришћани су 1096. године пренијели у италијански град Бари, гдје се и данас налазе, а преко којих Свети Николај излива на вјерне, Божијом Милошћу, небројена чуда и велику милост.
         С обзиром да је данашњи велики празник уједно и најзаступљенија српска Крсна Слава, братство Светомаринског Манастира Клисина свим православним вјерницима, нарочито свечарима, жели срећан и благословен данашњи дан, са молитвеном жељом да нас небеско покровитељство Светог Оца Николаја прати у све дане нашег овоземаљског постојања.    
         Молитвама Светог Николаја Мирликијског, Господе, Исусе Христе, помилуј нас грешне!

извор: Манастир Клисина