1
мар
2014

Празник Света Три Јерарха у Манастиру Клисина

Света Три Јерарха

Света Три Јерарха

Служењем вечерњег богослужења са петохљебницом, у навечерје празника, као и Светом Литургијом, на сам дан празника, у Светомаринском манастиру Клисина богослужбено је обиљежен празник Света Три Јерарха, који је посвећен тројици епископа: Јовану Златоустом, Григорију Богослову и Василију Великом.

Сваки од три поменута Светитеља има свој посебан дан празновања, установљен у XI вијеку, за вријеме владавине византијског цара Алексија Комнина, повела се расправа о томе ко је од поменуте тројице најзначајнији. Да би се за свагда прекинуло нагађање о томе, а након необичног сна епископа евхаитског Јована, одлучено је да се установи празник којим би била обухваћена сва три Светитеља. Поменути епископ Јован написао им је службу, те од тог времена датира њихово заједничко литургијско празновање.

Празник Света Три Јерарха представља сјећање Цркве Христове на своје велике и богоносне учитеље, чији су земаљски животи били испуњени небеском пуноћом Христа Господа, јер је сваки од њих непроцјењиво обогатио богословску мисао, тако да њихова дјела и дан-данас представљају ризницу духовних блага.

Честитајући данашњи празник Света Три Јерарха свим православним вјерницима, молимо се Господу да молитвама Светог Јована Златоустог, Светог Василија Великог и Светог Григорија Богослова утврди нашу вјеру у Распетог и Васкрслог Богочовјека Христа.

Братство Свете Марине

извор: Манастир Клисина