19
јан
2021

Празник Богојављења у манастиру Клисина

Празник Богојављења, којим се  Црква молитвено сјећа Христовог Крштења у ријеци Јордан, богослужбено је обиљежен у Светомаринском манастиру Клисина.    
          На сам дан празника служена је Света Литургија, након које је извршен обред Великог освећења воде.
          Након Свете Литургије, уз појање богојављенског тропара “Во Јорданје“, кађење и кропљење, свештенослужитељи и братија обишли су све просторије манастирског конака.    
Богојављење је празник којим се прославља догађај који се десио непосредно након што је Свети Јован Претеча крстио Исуса Христа у ријеци Јордану. Док је Исус излазио из воде, угледао је Свети Јован како се отварају небеса, и Свети Дух у облику голубице сиђе на Исуса Христа, и са неба се зачу глас: „Ово је син мој љубљени, који је по мојој вољи!“ Овај тренутак представља објављивање Богочовјека и јавно увођење Исуса Христа у спаситељску дужност.    
          Уочи овога празника крштавали су се оглашени и на тај начин просвећивали се Христовом духовном свјетлошћу. Ту свјетлост, приликом крштења, симболизовали су мноштвом упаљених свијећа.    
Богојављенска вода која се добија на овај дан се чува у кућама током цијеле године, узима се „на таште“ као и нафора. То је вода која се не квари, јер је благослов Божији ослободио посљедица гријеха; „оздрављена“ је и иста је каква је била прије прародитељског гријеха и његових посљедица по природу. Назива се још и „великом агиазмом“.        
          Свим православним вјерницима братство манастира Клисина жели срећан и Богом благословен празник Крштења Христовог, поздрављајући све пријатеље и поклонике нашег манастира радосним богојављенским поздравом:    

                                                                      Бог се Јави!

извор: Манастир Клисина