18
апр
2022

ЦВЈЕТНА НЕДЈЕЉА У МАНАСТИРУ КЛИСИНА

Cveti 2022У навечерје празника којим прослављамо Улазак Господа Исуса Христа у Јерусалим, у храму Манастира Клисина служено је вечерње богослужење са петохљебницом, а на сам дан празника служена је Света Литургија, током које су присутни вјерници, заједно са манастирским братством, приступили Светој Тајни Причешћа.    
Крајем Литургије освештане су врбове гранчице, како би се симболично дoчарао Улазак Христов у Јерусалим, у који је Господ ушао да би себе принио за спасење човјечанства, ради којег се и оваплотио, страдао и васкрсао.    
Прослављањем Цвјетне недјеље улазимо у Страсну седмицу, или седму недјељу Васкршњег Поста, коју православни вјерници проводе у строгом посту, молитви и покајању. Ова недјеља се по строгости издваја од осталих, јер наше унутрашње молитвено биће, проткано дубинама светоотачког предања, настоји да се што више угледа на Христа, чијег смо страдања и васкрсења и сами свједоци, јер Христов живот траје кроз Његову Цркву, чији нам поредак омогућава да живимо Његово Јеванђеље у свим временима и на свим мјестима широм Васељене.

извор: Манастир Клисина