27
феб
2014

Среда СИРНЕ седмице, на Шестом часу

Читање из Пророштва Јоилових      (Глава 2,12-26):

Тако говори Господ: Обратите се мени свим срцем својим, постом и плачем и ридањем; и раздерите срца ваша, а не хаљине ваше; и обратите се Господу Богу вашем, јер је милостив и милосрдан, дуготрпељив и многомилостив, и каје се због зала [људских]. Ко зна, да ли ће се обратити и покајати, и оставити иза себе благослов и жртву, и излив Господу Богу вашем?

Затрубите трубом на Сиону, освештајте пост, проповедајте служење; саберите народ, освештајте цркву (=сабрање народа), изаберите старешине, саберите одојчад која сисају дојке; нека изађе жених из одаје своје, и невеста из собе своје. Насред степеница жртвеника заплакаће свештеници који служе Господу, и рећи ће:

Поштеди, Господе, народ Твој, и не предај наслеђе Твоје на посрамљење, да не владају њиме незнабожни народи; да не кажу међу незнабошцима: Где је Бог њихов? И узревнова Господ за земљу своју, и поштеде народ свој. И одговори Господ и рече народу своме: Ево, ја ћу вам послати жито и вино и уље, и наситићете се њима, и нећу вас више предати порузи међу незнабошцима.

И онога са севера одагнаћу од вас, и изгнаћу га у земљу безводну, и погубићу лице његово у мору првом (=Мртвом), и натражје његово у мору последњем (=Средоземном); и узићи ће (надалеко) трулеж његова, и узићи ће смрад његов, јер узвелича Господ дела своја.

Охрабри се, земљо, радуј се и весели се, јер узвелича Господ да чини (дела велика). Нека се храбре животиње пољске, јер озеленеше поља пустињска; јер дрво донесе плод свој, смоква и виноград дадоше снагу (рода) свога. И (ви) децо Сионова радујте се, и веселите се Господу Богу вашем,јер вам даде храну за правду, и одождиће вам кишу рану и позну, као и пре. И испуниће се гумна (ваша) жита, и прелиће се точила вином и уљем. И узвратићу вам за године које поједе скакавац, и гусеница и маћа и буба, сила моја велика, коју послах на вас. И једући јешћете, и наситићете се; и хвалићете Име Господа Бога вашег, Који учини са вама чудеса; и неће се постидети народ мој до века.

Господ ће дати снагу народу Своме, Господ ће благословити народ свој миром. Принесите Господу, синови Божији.

                                                      Преузето из богослужбене књиге: “ПАРИМЕЈНИК“

извор: Манастир Клисина