19
авг
2014

ПРЕОБРАЖЕЊЕ ГОСПОДЊЕ У МАНАСТИРУ КЛИСИНА

Preobrazenje (14)-1Молитвено сећање на догађај историје спасења када је Христос Богочовек, својој тројици ученика показао и открио своју божанску природу на гори Тавор, прослављен је у манастиру Клисина. У навечерје празника а у присуству братства и верног народа, настојатељ манастира, отац Василије (Рожић), служио је вечерњу службу са петохљебницом. Нареднога дана, на сам дан празника, 19. августа, отац игуман је служио свету Литургију, на којој је верни народ, у ове дане Великогоспојинског поста, приступио светим Тајнама. На Литургији је извршен и благослов, освећење рода винограда, грожђа, које је након Литургије, уз нафору подељено присутном верном народу. Поздрављајући верне, отац Василије је подсетио да се ближи дан прославе епархијске славе, Сабор Срба светитеља (14. септембар) те је све оне који располажу временом и добром вољом за тај дан позвао у Босанско Грахово.

О ПРАЗНИКУ ПРЕОБРАЖЕЊА ГОСПОДЊЕГ

Приликом исијавања огромне и за људско око неиздрживе светлости, Христос Богочовек је својим ученицима, апостолима Петру, Јакову и Јовану открио своју божанску природу. Лепота и милина коју су они осетили описана је овом приликом као њихова жеља да остану на гори Тавор. Христос је овом приликом указао и на двојицу старозаветних праведника и пророка, Св. Илију и Боговидца Мојсија. То је та неразорива веза Старог и Новог, вечног завета Бога и људи.  
Освећење грожђа има своју вишеструку симболику; Христос себе пореди са чокотом, виновом лозом као што и Цркву као заједницу овако представља. Од грожђа се прави вино које је литургијски елемент, молитвом се претвара у крв Христову кроз коју се ми са Христом сједињујемо. Ваља напоменути да је благослов винове лозе извршен на дан Светог мученика Трифуна, потврђен новим благословом и благодарењем када се на празник Преображења освећује нови род грожђа.

извор: Манастир Клисина