30
мај
2014

ПРАЗНИК ВАЗНЕСЕЊА ГОСПОДЊЕГ У МАНАСТИРУ КЛИСИНА

Vaznesenje (11)         Служењем великог вечерњег богослужења са петохљебницом, уочи  празника, као и Светом Литургијом, на сам дан празника, у Манастиру Клисина обиљежен је Празник Вазнесења Господњег, у вјерном народу познатији као Спасовдан.
Спасовдан или Вазнесење Христово слави се четрдесети дан након Васкрса, а њиме се оживљава молитвена успомена на догађај када се Васкрсли Господ јавио Својим љубљеним ученицима, извевши их у Витанију, гдје их је благословио, и благосиљајући их узнио се на Небо, чиме је окончао Своју мисију спасења рода људскога.
Вазнесење се, по типику Цркве Православне, прославља четвртком, у шестој недјељи након празника Васкрсења Господњег, а десет дана прије празника Силаска Светог Духа на Апостоле.
Мјесто са којег се на Елеонској Гори Господ узнио на Небо од самог догађаја Вазнесења било је веома поштовано. Света царица Јелена саградила је на том мјесту велику базилику, коју су касније срушили Сарацени. Данас се на том мјесту налази једна мала црквица, и на том мјесту и данас се назиру трагови Спаситељевих стопа.

Братство Свете Марине

извор: Манастир Клисина