12
мај
2014

ПРАЗНИК СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ОСТРОШКОГ И ИМЕНДАН ИГУМАНА ВАСИЛИЈА

Vasilije Ostroski (34)Празник Светог Василија Острошког молитвено је обиљежен и у Светомаринској обитељи манастира Клисина. У навечерје празника служено је вечерње богослужење са петохљебницом, током којег су присутни вјерници помазани светим уљем.

На сам дан празника служена је Света Литургија, коју су служили игуман Василије, настојатељ манастира Клисина, и протосинђел Варнава, намјесник манастира Трескавац. Присутним вјерницима бесједом се обратио отац Варнава, који је истакао непроцјељиви духовни значај Светог Оца Василија за род српски и Цркву Христову. Празник Светог Василија у манастиру Клисина има посебан значај, с обзиром да настојатељ наше Свештене Обитељи прославља Острошког Чудотворца као имендан, као небеског покровитеља и заштитиника.

Свети Василије Острошки Чудотворац рођен је у херцеговачком селу Мркоњићи, у Поповом Пољу, од родитеља Петра и Ане, а када је поодрастао ступио је у монаштво код свог стрица Серафима, у манастир Завалу. Монашки постриг примио је у Светоуспењском манастиру Тврдош, чији је игуман постао у наредним годинама. Предан молитви и подвижничком животу, Василије Јовановић прочуо се међу вјерницима још за живота, те је због својих високих духовних вриједности изабран за Епископа источно-херцеговачке епархије, којом је управљао све до своје смрти. У том тешком времену архипастирства, више пута је мијењао сједиште своје Епархије, како би народ и свештенство заштитио од турског зулума. Напосљетку је прешао под Острошке стијене, у испосницу Преподобног Исаије, одакле је трудом и љубављу управљао херцеговачком епархијом. Упокојио се у Господу 1671. године, а седам година касније (након необичних снова игумана Рафаила) његово свето и нетрулежно тијело извађено је из земље. Од тада до данас оно (са мањим прекидима) почива у Острошком манастиру, гдје ријеке ходочасника већ вијековима приступају чудотворним Свечевим Моштима тражећи тјелесно здравље и духовни напредак.

Молећи се Светом Оцу Василију да укријепи, подржи и благослови сав род хришћански, молимо га да и даље духовно бдије над нашим игуманом Василијем и његовим братством, и над свима људима који му притичу у молитвама.

Свети Оче Василије, моли Васкрслог Христа за нас!

Милош Ернаут

 

извор: Манастир Клисина