7
апр
2014

Пета недјеља Великог поста у Манастиру Клисина

Овдје иде опис фотографије

Овдје иде опис фотографије

Пета недјеља Великог Поста молитвено је обиљежена у Светомаринском Манастиру Клисина, гдје је у манастирској капели служена Света Литургија, током које су, заједно са манастирским братством, окупљени вјерници примили Свето Причешће.

Пета недјеља Великог Поста назива се још и Глувном недјељом, због тога што су у ово вријеме Васкршњег Поста забрањена сва весеља, пјесме и забава, како би се наше унутрашње духовно расположење поистовјетило са богослужбеним кругом  које је уткано у биће наше Цркве, јер молитвено прилазећи данима Христових страдања ми се поистовјећујемо с Њим, као Црква Божија, са Њим се распињемо, да бисмо,  заједно с Њим, и васкрснули.

Пета недјеља Великог Поста такође је посвећена и Светој Марији Египћанки, која је свој душевни мир и светост пронашла у пустињи, искупљујући гријехе из прошлости.    Исто тако, вођени њеним примјером, сви ми требали бисмо умножавати оно добро у нама, јер само нашим трудом, постом и молитвом можемо се приближити небеској капији Горњег Јерусалима, као што је и речено у Светом Писму: „Царство Божје са напором се осваја и подвижници га задобијају“.

Приближавајући се најсвјетлијем Дану у историји свијета и човјека, заблагодаримо Господу на свему што имамо, очекујући и идући у сусрет животу вјечном у Христу Исусу!

НАПОМЕНА: Због одржавања Рмањског сабора, сутра, на празник Благовијести, у манастиру Клисина неће бити служена Света Литургија!

Братство Свете Марине

извор: Манастир Клисина