28
јун
2020

Видовдан у Клисини

Широм Србске православне цркве, па тако и у манастиру Клисина, обиљежен је Видовдан – празник посвећен Светом великомученику кнезу Лазару, мученицима косовским, али и свима онима који су од Косова до данас страдали за име србско и вјеру православну. Тим поводом вечерње богослужење са петохљебницом, уочи самог празника, као и Свету Литургију на сам дан празника, служили су свештеномонаси наше Свете обитељи.
Значај овог празника за србски народ проистиче из историјских догађаја који су везани за овај датум. Од свих је најзначајнији Косовски бој и погибија кнеза Лазара па се тог дана, поред светог Амоса, слави и црквени празник Светог великомученика кнеза Лазара и служи парастос србским ратницима погинулим у бици на Косову Пољу, када је србска војска изгинула 1389. године бранећи србски народ и хришћанску Европу од турске најезде.
Кнеза Лазара Срби не памте само по храбрости у бици на Косову, већ и по задужбинарству јер је за живота изградио многе манастире и цркве.
На икони кнез Лазар се представља у царској одори, у лијевој руци држи своју одсјечену главу, као симбол мученичке смрти, а у десној крст.
Србска православна црква 28. јуна чини спомен пророку Амосу и светом кнезу Лазару и мученицима косовским, као и осталим Мученицима и Новомученицима Србским, Светом мученику Виту и осталим, те Светим патријарсима Србским, Јефрему и Спиридону.
Србска православна црква је Видовдан као празник први пут увела тек крајем 19. вијека, 1892. године, стављајући га иза имена светог Амоса и кнеза Лазара.

извор: Манастир Клисина