28
јун
2017

Видовдан у Клисини

Широм Српске православне цркве, па тако и у манастиру Клисина, обиљежен је Видовдан – празник посвећен Светом великомученику кнезу Лазару, мученицима косовским, али и свима онима који су од Косова до данас страдали за име српско и вјеру православну. Тим поводом вечерње богослужење, уочи самог празника, као и Свету Литургију на сам дан празника, служио је високопреподобни настојатељ наше Свештене обитељи, игуман Василије.
Значај овог празника за српски народ проистиче из историјских догађаја који су везани за овај датум. Од свих је најзначајнији Косовски бој и погибија кнеза Лазара па се тог дана, поред светог Амоса, слави и црквени празник Светог великомученика кнеза Лазара и служи парастос српским ратницима погинулим у бици на Косову Пољу, када је српска војска изгинула 1389. године бранећи српски народ и хришћанску Европу од турске најезде.
Кнеза Лазара Срби не памте само по храбрости у бици на Косову, већ и по задужбинарству јер је за живота изградио многе манастире и цркве.
На икони кнез Лазар се представља у царској одори, у лијевој руци држи своју одсјечену главу, као симбол мученичке смрти, а у десној крст.
Српска православна црква 28. јуна чини спомен пророку Амосу и светом кнезу Лазару и мученицима косовским, као и свима онима који су погинули за вјеру православну, док свети Вид – по коме је очигледно и настао израз Видовдан – не постоји у православном календару. Под тим именом се, у ствари, крије старо словенско божанство Световид.
Српска православна црква је Видовдан као празник први пут увела тек крајем 19. вијека, 1892. године, стављајући га иза имена светог Амоса и кнеза Лазара.

извор: Манастир Клисина