14
апр
2017

ВЕЛИКИ ЧЕТВРТАК У МАНАСТИРУ КЛИСИНА

 Служењем Свете Литургије у јутарњим часовима, као и служењем Великог Бденија, у вечерњим часовима, на којем је читано дванаест страсних јеванђеља, молитвено је у манастиру Клисина обиљежен Велики Четвртак, којим се Црква Христова сјећа посљедњег Христовог дана на земљи који је провео са Својим ученицима, када је установио Свету Тајну Евхаристије и када је издан, како је и пророковано у Старом Завјету.
         Наиме, на Велики Четвртак Христос је са ученицима провео у Јерусалиму, гдје је на Тајној Вечери, благосиљајући хљеб и вино, установио Евхаристију, изговарајући ријечи, које се данас могу чути на свакој Литургији: „Узмите, једите; ово је Тијело моје!“, и „Пијте из ње сви; Јер ово је крв моја Новога Завјета која се пролива за многе ради отпуштења гријехова“/Мт. 26, 26-28/.     
         Такође, Господ је опрао ноге Својим ученицима, дајући им примјер који требају сљедовати хришћани свих вијекова, јер љубећи једни друге љубимо Самог Христа, Који је и рекао: „Да љубите једни друге, као што Ја вас љубим“ /Јн. 15, 12/.        
         Након Јудиног издајства, Апостоли су остали сами, као овце без пастира, и тада је наступила једна од двије најмрачније ноћи у историји рода људскога, јер је Христос, Који се оваплотио ради нас, предан у руке безбожника, у намјери да буде распет.  

извор: Манастир Клисина