7
апр
2018

ВЕЛИКА СУБОТА У МАНАСТИРУ КЛИСИНА

У навечерје Велике Суботе у Саборном манастирском храму Свете Великомученице Марине служене су Статије – Плач Мајке Божије, али и канон Благовијести.    
          На Велику Суботу служена је Литургија Светог Василија Великог, током које је читано 15 паримеја али и Васкршње Јеванђеље. Током Свете Литургије вјерници су се причестили Крвљу и Тијелом Христовим.        
Велика Субота претходи Васкрсу, због чега вјерници одлазе у храмове, да би се у овај посљедњи дан Васкршњег поста исповиједили, причестили и тако припремили за празник Васкрсења Христовог.    
Православна црква учи да је Христос на Велику Суботу био у гробу Тијелом, а да је духом био у Аду, а у исто вријеме на престолу са Оцем и Светим Духом, самим тим што је Он свеприсутни Бог, неодвојив од друга два лица Свете Тројице. На тај дан је Исус Христос показао да је дошао крај старом вијеку који је био обиљежен светковањем суботњег дана, и да је отпочео нови вијек у коме се светкује дан Његовог Васкрсења.    
Православна Црква данас обиљежава и празник Благовијести, молитвено се присјећајући догађаја када је Архангел Гаврило благовијестио Пресветој Богородици да ће зачети и родити Сина – Спаситеља Исуса Христа.        

                                                                                                                   Милош Ернаут   

извор: Манастир Клисина