4
дец
2014

ВАВЕДЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ

Празник Ваведења Пресвете Богородице богослужбено је обиљежен у Светомаринском Манастиру Клисина, гдје је у навечерје празника служено вечерње богослужење са петохљебницом, а на сам дан празника служена је Света Литургија, на кој се вјерници, заједно са манастирским братством, удостојили примања Свете Тајне Причешћа.
Данашњи празник спада у ред Богородичиних празника, а многи храмови и манастири посвећени су данашњем празнику, који је и слава манастира Хиландара на Светој Гори.

         Када је Пресвета Дјева Марија навршила три године, њени родитељи, Свети Јоаким и Ана, довели су је из Назарета у Јерусалим, да је предају Богу у храм како су раније и обећали. Била је то свечана поворка Јоакимових и Аниних сродника: напријед су ишле дјевице са упаљеним свећама, па онда Пресвета Дјева свечано одјевена и украшена, између своје мајке и оца, а иза њих остали сродници и пријатељи. На улазу у храм Дјеву је сачекао првосвештеник Захарија, отац Јована Претече, и увео је не само у храм него и у Светињу над Светињама, у најсветије мјесто храма иза друге завјесе гдје улазе само архијереји и то једном годишње. Родитељи су тада принијели жртву Богу, примили благослов од свештеника и вратили се кући, а Пресвета Дјева остала је у храму. Ту је боравила девет година и родитељи су је често посјећивали. Када су они умрли Дјеву Марију су са дванаест година дали Јосифу, њеном сроднику у Назарету да, под видом заручнице, живи у дјевствености иако то није био обичај у Израиљу. Пресвета Дјева Марија је била прва доживотно завјештана девојка, а касније су је следиле многе хиљаде девојака и младића.

извор: Манастир Клисина