11
сеп
2019

УСЈЕКОВАЊЕ ГЛАВЕ СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА У МАНАСТИРУ КЛИСИНА

Служењем вечерњег богослужења, са петохљебницом, у навечерје празника, као и Светом Литургијом, на сам дан празника, у Светомаринском манастиру Клисина богослужбено је обиљежен празник Усјековања главе Светог Јована Крститеља, који у Цркви Христовој ужива нарочито поштовање.

    
         У вријеме Цара Ирода Антипе, сина старога Ирода, убице витлејемске дјеце, проповједао је у Галилеји Свети Јован Крститељ. Пошто је цар отјерао своју закониту жену и узео жену свога живог брата Филипа, Иродијаду, Свети Јован устао је против овог безакоња и због тога је доспио у тамницу. На једној свечаности, занесен игром Иродијадине кћери Саломије, цар јој обећа да ће јој испунити сваку жељу. Она је, по наговору своје зле мајке затражила Светитељеву главу, а пијани цар јој је испунио жељу и посјекао Светога Јована. Његови ученици узели су у ноћи његово тијело и часно га сахранили, а бјесна Иродијада је избола иглом језик Јованов и главу закопала на неко нечисто мјесто. Ускоро је све ове злочинце стигла заслужена казна, па су скончали свој живот у биједи и понижењу.
         Смрт Јована Крститеља догодила се пред Пасху, а празновање 29. августа (11. септембра по новом календару) установљено је зато што је тога дана освећена црква коју су над Јовановим Светим Моштима у Севастији, подигли Свети цар Константин и Света царица Јелена.

извор: Манастир Клисина