25
феб
2018

У КЛИСИНИ ПРОСЛАВЉЕНА НЕДЈЕЉА ПРАВОСЛАВЉА

У саборном храму Свете Великомученице Марине у Манастиру Клисина Свету Литургију Светог Василија Великог служио је настојатељ манастира, игуман Василије. Тиме је обиљежен крај прве недјеље Великог Поста, која се још назива и Недјеља Православља.
          Присутни вјерници, како то обично бива у дане поста, приступили су Светој Тајни Причешћа, без које је незамислив живот православних хришћана.    
         Прва недјеља Великог Поста назива се Недјеља Православља, и њен историјски значај сеже далеко у прошлост. Наиме, након дуге борбе за очување иконе и њеног значаја за живот и постојање Православне Цркве, коначна побједа извојевана је 842. године, у вријеме патријарха цариградског Методија и византијске царице Теодоре, која је и установила Недјељу Православља као празник, што је означило крај иконоборачког гоњења и васпостављање поштовања иконе. Празновање је прво започело у Константинопољу /Цариграду/, а потом се раширило по цијелом хришћанском Истоку, а данас све помјесне Православне Цркве поштују и празнују Недјељу Православља, као побједу праве вјере.    
         Данашњим празником окончали смо седмину нашег Великопосног пута, на којем требамо учинити све да би ми сами постали бољи, како бисмо, као цјелина, што достојнији дочекали Празник над празницима, Васкрсење Христово.    

извор: Манастир Клисина