19
мај
2018

СВЕНОЋНО БДЕНИЈЕ У ТРЕСКАВЦУ

У Светоархангелском манастиру Трескавац, који је молитвама васкрснут из пепела нашег заборава, уочи празника Преноса моштију Светог Оца нашег Саве Српског, започело је Свеноћно бденије, у оквиру којег је служено вечерње богослужење са петохљебницом, затим јутарње богослужење, а напосљетку и Света Литургија.        
Свеноћним бденијем началствовао је игуман Василије, настојатељ манастира Клисина, а саслуживали су му: архимандрит Варнава, настојатељ манастира Трескавац, јереји Срђан Рољић и Стојан Ђурђевић, свештеници из Бањалуке, те јерођакон Данило, сабрат манастира Клисина.        
Вјерни народ помазан је уљем од петохљебнице, као што су владари и свештеници из Старог Завјета помазивани, а у Новом Завјету сви хришћани, сагласно ријечима Апостола Павла: „Бог је који нас утврди с вама у Христу, и помаза нас; Који нас и запечати, и даде залог Духа у срца наша“ (2. Кор. 1, 21-22).        
С обзиром да је служење Бденија започето уочи празника Преноса моштију Светог Саве Српског, архимандрит Варнава, бесједећи окупљеном стаду Христовом, са жалом је устврдио како ми, Срби, нисмо довољно благодарни нашем Оцу, Првом архиепископу и Родоначелнику српског православља, Светом Оцу Сави, захваљујући којем данас јесмо што јесмо, и који нам је указао на пут спасења, дарујући нам Цркву српску, школство, законодавство, књижевност… Сава је наш Први молитвеник пред Господом, а по дубоком увјерењу архимандрита Варнаве, у Дан Суда, Господ ће Своје мјесто уступити Светом Сави, да нам суди за добро и лоше, за сваку правду и за сваку неправду, као и за оно у чему смо га слиједили, али и за сваку нашу личну и националну странпутицу. Због тога је Савин пут наш најбољи путоказ у Царство Цара Славе, Господа Исуса Христа, нагласио је отац Варнава, који у своме манастиру, далеко од свијета и свега свјетског, сабира небочежњиве душе, измучене овосвјетским патњама и цивилизацијским странпутицама.    
Бденије у манастиру Трескавац само је једно у низу будућих  бденија, које заједнички организују братства манастира Клисине и Трескавца, са жељом да они који од Господа траже благослове, да се Господу молитвено и обраћају, по ријечима Господњим: „И све што узиштете у молитви вјерујући, добићете“ (Мт. 21, 22).        

                                                                                                                 Милош Ернаут

извор: Манастир Клисина