15
феб
2017

Сретење Господње у манастиру Клисина

Уочи празника Сретења Господњег, који се у манастиру Клисина прославља као друга слава, игуман Василије служио је вечерње богослужење са петохљебницом. На сам дан празника служено је јутрење а у наставку јутрења Свету архијерејску литургију служио је Епископ бихаћко-петровачки Господин Атанасије, а саслуживали су му: архимандрит Серафим (Кужић), настојатељ манастира Рмањ; протојереј ставрофор Петар Миловац, парох оштролучки; игуман Василије (Рожић), настојатељ манастира Клисина, те Никола Перковић, епархијски протођакон.
Литургијску радост празника Сретења Господњег увеличала је православна Сиријка Хилда Хрекес, која је, заједно са чланицама своје појачке групе, чест и увијек драг гост у нашем манастиру. Упоредо са њима, богослови Никола и Бојан својим појањем употпунили су данашњу празничну радост.
Бесједећи о смислу и значају Сретења Господњег, Епископ Атанасије нагласио је значај сретења смртног човјека са бесмртним Богом, јер да би човјек окусио вјечност нужно је да на свом животном путу сретне Распетог и Васкрслог Христа, чија нас љубав из смртне прашине уздиже пред Лице Бога Живога.
Сретење и сретања, по ријечима Епископа Атанасија, нису само чежња истинских хришћана, већ и насушна потреба свих оних којима једино Христова љубав може осмислити и олакшати животна страдања, а таквих је много у затворима, болницама, на шкртим пољима атеизма. Свима њима и свима нама Христос је потреба, највиши циљ и наше тихо пристаниште, за Којим требамо чезнути свакодневно, да бисмо у сретењима с Њим пронашли сами себе.
За све присутне госте братство манастира Клисина припремило је трпезу љубави у просторијама манастирског конака, а игуман Василије, захваливши се Епископу, свештенству и вјерницима, посебно је похвалио конобаре, који су у Манастиру Клисина када год затреба, показујући тиме своју оданост овој светињи.

Бесједа епископа Атанасија

 

извор: Манастир Клисина