14
апр
2016

СЛУЖЕНО ПРВО БДЕНИЈЕ У МАНАСТИРУ КЛИСИНА

Prvo Bdenije (12)У присуству манастирског братства и вјерног народа, у храму манастира Клисина служено је Прво бденије, током којег је читан покајни канон Светог Андреја Критског и Житије Свете Марије Египћанке.    
                  Иначе, Прво бденије је уствари јутрење са читањем великог канона Светог Андреја Критског, а служи се у сриједу, једанаест дана пред празник Цвијети, када се молитвено сјећамо уласка Христовог у Јерусалим. Сабрани на бденију (бденије значи бдјети, првенствено над својом душом) православни вјерници молитвено се припремају за најсвјетлији Празник над Празницима, подсјећајући се Христовог поста у пустињи.
         Читајући покајни канон Светог Андреја Критског не можемо да се не осврнемо и на живот овог великог богослова, који није проговорио до своје седме године, али када су га, у његовој седмој години, родитељи одвели у храм, и када се причестио Крвљу и Тијелом Христовим, он је проговорио, да неућутно, до краја свог живота, прославља Господа Христа. Био је епископ критски, и написао је доста поучних књига, пјесама, и поука.    
         Света Марија Египћанка, чије је Житије читано током Бденија, рођена је у Мисиру, а од своје дванаесте до двадесет и девете године живјела је развратним животом, не марећи за своју тјелесну и духовну чистоту. Али, дошавши у Свети град Јерусалим, кренула је да се поклони Крсту Господњем, али нека, њој необјашњива сила није јој дала да приђе, те је она обећала Господу да ће након што прими Свето Причешће кренути тамо гдје буде воља Божија. Потом јој би дозвољено да цјелива Крст, а након што се причестила зачула је глас који јој је рекао: „Ако пређеш Јордан, наћи ћеш добар мир!“ И заиста, прешавши Јордан, Марија Египћанка не само да је  пронашла мир, већ је у том миру пронашла и изгубљену себе, вративши свој живот са странпутице развратности на истински пут Христа Господа. У молитви и посту, те многобројним и само Господу познатим подвизима, провела је 48 година, потпуно се удаљивши од свијета и гријеха у свијету. Упокојила се у Господу у дубокој старости, око 530. године, а њено тијело сахранио је старац Зосима, којем је Господ повјерио да је посљедњи пут причести Светим Даровима.    

    Подсјећамо, Друго бденије биће служено у Манастиру Клисина у петак, са почетком у 21 час.

извор: Манастир Клисина