27
јан
2020

САВИНДАН У КЛИСИНИ

Празник Светог Оца нашег Саве, Првог српског Архиепископа и Просвјетитеља, молитвено је прослављен у Светомаринском манастиру Клисина, уз учешће великог броја вјерника, који су дошли у наш манастир како би са манастирским братством заблагодарили Господу на личности датој нашем народу – какав је био и остао Свети Сава – наш Путовођа у Царство Небеско.    
          У навечерје празника служено је вечерње богослужење са петохљебницом, а на сам дан празника, служена је Света Литургија.
На крају Свете Литургије, свештенослужитељ је свим присутним вјерницима и братству манастира честитао празник Светог Саве, празник молитвене љубави према нашем Родоначелнику, Учитељу и Путовођи.     
          Свети Сава био је српски принц, монах, игуман манастира Студенице, књижевник, дипломата и први архиепископ аутокефалне Српске православне цркве. Рођен је као Растко Немањић, 1175. године, као најмлађи син великог жупана Стефана Немање и Ане, и брат Вукана и Стефана Првовјенчаног.     
И поред снажног противљења родитеља, Растко је на Светој Гори примио монашки постриг, добивши име Сава. Одлазак младог српског принца на Свету Гору било је, како се касније испоставило, од пресудног значаја не само за њега, већ и за цијели српски народ. Сава је био и остао узор Србима у свим временима.    
Свети Сава, осим као испосник и молитвеник остао је упамћен и по томе што је 1219. године издејствовао оснивање аутокефалне Српске архиепископије, а он је хиротонисан за Првог архиепископа српских и приморских земаља.    
          На повратку из Свете земље, пролазећи кроз бугарски град Велико Трново, Сава се упокојио 1236. године, али су његове мошти касније, трудом његовог синовца – Краља Владислава, пренесене у манастир Милешеву. Савине мошти, из Милешеве, три вијека након његове смрти, Турци преносе у Београд, на брдо Врачар, гдје их спаљују, да би уништили Савин помен у народу, али и како би умирили непокорне Србе.      
          Свети Сава је, са својим оцем, основао Хиландар и изградио још четрнаест манастира, и тако остао забиљежен као ктитор прве српске духовне заједнице на Светој Гори. У Студеници је основао болницу, прву на подручју српске државе. Значајан је и као писац првог српског Номоканона, Житија Светог Симеона, Студеничког и Хиландарског типика.

извор: Манастир Клисина