28
мај
2020

ПРАЗНИК ВАЗНЕСЕЊА ГОСПОДЊЕГ У МАНАСТИРУ КЛИСИНА

Празник Вазнесења Господњег – Спасовдан богослужбено је прослављен у Светомаринском манастиру Клисина. У навечерје празника служено је Вечерње богослужење са петохљебницом.     
На сам дан празника, пред саму Литургију извршено је помазивање вјерних и манастирског братства освећеним уљем од петохљебнице.    
          Вазнесење Господње слави црква у четрдесети дан послије Васкрсења Христовог, када се Господ узнио на небо, и увијек је у четвртак, шесте недјеље послије Васкрса. Пошто се Господ кроз четрдесет дана иза Свога Васкрсења јављао ученицима говорећи им о Царству Божијем и пошто им је заповиједио да се не удаљују од Јерусалима него да чекају обећање Светог Духа, извео је Господ своје ученике до Витаније, подигао је своје руке и благословио их је, и благосиљајући их узнио се на небо. Када су ученици са Горе елеонске гледали на облак који је Господа сакрио од њихових очију и на небо, објавише им анђели да ће исти Исус, који се од њих узнио на небо, на исти начин доћи.    
          Мјесто са кога се Господ узнио на небо, било је одмах веома поштовано. Већ царица Јелена је дала саградити на Елеонској гори велељепну базилику, коју су Сарацени нажалост разорили, и више није подигнута. Данас само једна мала црквица означава мјесто, које се већ у четвртом вијеку означавало као мјесто вазнесења, и гдје се још и данас назире траг од стопе Спаситеља.

извор: Манастир Клисина