25
мај
2017

ПРАЗНИК ВАЗНЕСЕЊА ГОСПОДЊЕГ У МАНАСТИРУ КЛИСИНА

 У навечерје празника Вазнесења Господњег, у Саборном манастирском храму Свете Великомученице Марине, игуман Василије служио је вечерње богослужење са петохљебницом, а на сам дан Празника Свету Литургију, током које су се неки од сабраних вјерника причестили Пречистим Тајнама  – Крвљу и Тијелом Господа Христа.
          Вазнесење Господње слави Црква Христова у четрдесети дан послије Васкрсења Христовог, када се Господ узнио на небо, и увијек пада у четвртак шесте недјеље послије Васкрса. Пошто се Господ кроз четрдесет дана иза Свога васкрсења јављао ученицима говорећи им о Царству Божијем и пошто им је заповиједио да се не удаљују од Јерусалима него да чекају обећање Светог Духа, извео је Господ Своје ученике до Витаније, подигао је своје руке и благословио их је, и благосиљајући их узнио се на Небо. Када су ученици са Горе Елеонске гледали на облак који је Господа сакрио од њихових очију и на небо, објавили су им анђели да ће Исус који се од њих узнио на небо на исти начин доћи, као што су га видјели да се узноси на Небо.    
Мјесто са кога се Господ узнио на Небо, било је одмах веома поштовано. Царица Јелена је дала саградити на Елеонској Гори велељепну базилику, коју су Сарацени на жалост разорили, и више није подигнута. Данас само једна мала црквица означава мјесто, које се већ у четвртом вијеку означавало као мјесто Вазнесења, и гдје се још и данас назире траг од стопе Спаситеља.

извор: Манастир Клисина