5
дец
2017

ПРАЗНИК ВАВЕДЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МАНАСТИРУ КЛИСИНА

Празник Ваведења остаће упамћен у нашој Свештеној Обитељи по томе што је наш манастир и званично добио новог искушеника, брата Момира. Традиционално, искушеник, након што је провео кратко вријеме у мирјанској одјећи, облачи се у складу са монашким правилима, то јесте, у искушеничку (свечанију) кошуљу и скуфију (монашка капа).

Празника Ваведења Пресвете Богородице богослужбено је прослављен у Светомаринском манастиру Клисина, гдје је у навечерје празника игуман Василије (Рожић)  служио вечерње богослужење са петохљебницом.
          На сам дан празника Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Господин Сергије (Карановић), а саслуживао му је настојатељ манастира Трескавац, архимандрит Варнава (Дамјановић).    
          Празник Ваведења остаће упамћен у нашој Свештеној Обитељи по томе што је наш манастир и званично добио новог искушеника, брата Момира. Традиционално, искушеник, након што је провео кратко вријеме у мирјанској одјећи, облачи се у складу са монашким правилима, то јесте, у искушеничку (свечанију) кошуљу и скуфију (монашка капа). Скуфија је капа кружног облика која је заједничка свом православном свештенству и монаштву. Ова одјећа је увијек црне боје (као и остала монашка одјећа), што означава покајање и мртвило за спољашњи свијет.    
          Благодарећи Пресветој Богородици на непрестаној молитвеној заштити, молимо јој се да укријепи брата Момира на путу искушеништва, како би плодови његове борбе, испуњене молитвом, трудом и полслушањем, били крунисани монашким постригом, када за то дође час одређен Божијим Промислом.

Беседе епископа Сергија на св. Литургији

извор: Манастир Клисина