28
авг
2018

Празник Успења Пресвете Богородице у манастиру Клисина

У навечерје празника Успења Пресвете Богородице, који је у народу познатији као Велика Госпојина, вечерње богослужење са петохљебницом служио је јеромонах Данило (Иваниш), који је и сутрадан, на сам дан празника, служио јутарње богослужење и Свету Литургију, током које је окупљене вјернике помазао уљем од петохљебнице. С обзиром да се на празник Успења завршава Великогоспојински пост, вјерници су приступили Светој Чаши, причешћују се Крвљу и Тијелом Христовим.    
          Успење Пресвете Богородице је најважнији празник у години посвећен Пресветој Богомајки. То је празник којим вјерници обиљежавају успење Богородице на Небо. Празнује се од шестог вијека, а празновање је започело у Јерусалиму.    
          Пресвета Богородица често је походила сва мјеста, која су подсјећала на велике догађаје и велика дјела Сина њеног – Господа Исуса Христа. Молитвама, савјетима, кротошћу и трпељивошћу помагала је светим апостолима у ширењу Божје ријечи. Највише времена проводила је у молитви на Јелеонској Гори, молећи Бога да је што прије узме себи.    
         И тако, једном, док се молила јави јој се архангел Гаврило и благовијести јој да ће се кроз три дана упокојити, на шта се она веома обрадовала. Пожељела је да прије упокојења још једном види све апостоле и жеља јој би испуњена. Скупили се сви апостоли да посљедњи пут заблагодаре Мајци над мајкама, Пресветој Богородици. Опростивши се од њих, мајка Сина Божијег предала је свој дух Богу. Ковчег с њеним светим моштима уз пратњу мноштва хришћана пренијели су у Гетсимански Врт, у гробницу родитеља њених, Светих Јоакима и Ане. Док су га носили кроз град, из њега се непрестано ширио благоугодни мирис.    
          У Гетсиманији, гдје се налази Богородичин гроб, а такође и у Русији, по угледу на погреб Господа Исуса Христа, на јутрењу Велике суботе, врши се чин погреба Пресвете Богородице, који је представљен у грчким и словенским рукописима.     
          Да би се православни вјерници што достојније припремили за долазак овог великог празника, Црква Христова установила је Великогоспојински пост, који траје четрнаест дана и завршава на празник Успења Пресвете Богородице.    

                                                                                                              Милош Ернаут

извор: Манастир Клисина