28
авг
2017

ПРАЗНИК УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МАНАСТИРУ КЛИСИНА

Празник Успења Пресвете Богородице, којим се молитвено обиљежава успомена на смрт Пресвете Богородице, богослужбено је обиљежен у Светомаринском Манастиру Клисина, гдје је у навечерје овог великог празника служено вечерње богослужење са петохљебницом, а у наставку је служено јутрење, након чега је услиједила и Света Литургија. Присутни вјерници примили су Свету Тајну Причешћа, јер празник Успења Пресвете Богородице уједно означава и крај двонедјељног поста, који је Црква Христова одредила као духовни спомен у част и славу Оне, која је родила Богочовјека Христа, Спаситеља свих и свега.    
       Према предању, Пресвета Богородица је након Распећа и Васкрсења Христовог наставила свој овоземаљски живот код Светог Јована Богослова, најљубљенијег Апостола Христовог, по самој жељи Спаситељевој. Вријеме је углавном проводила у Јерусалиму, а у старости се често, на мјесту Вазнесења Христовог, молила Господу да је што прије узме себи, како би се сјединила са Сином својим, који је Васкрсењем људски род избавио од смрти.    
          Уочи њене земне смрти сабрали су се око ње сви апостоли, изузев Апостола Томе, те је она мирно уснула у Господу. Сахрањена је у Гетсиманском врту, у гробу Светих Јоакима и Ане. Када је трећег дана након њеног уснућа стигао и Апостол Тома отворили су њен гроб, како би је цјеливали, али њен гроб је нађен празан, тако да је Пресвета Богородица узнесена на Небо, о чему свједочи и богато предање Цркве Божије.    
         Свим православним вјерницима желимо срећан и благословен празник, молећи се Пресветој Богородици да управи стазе наших живота ка Горњем Јерусалиму, гдје и сама обитава, заједничарећи са свима Светима.    
                                             Пресвета Богородице, моли Бога за нас!

извор: Манастир Клисина