27
феб
2016

ПРАЗНИК СВЕТОГ СИМЕОНА МИРОТОЧИВОГ У МАНАСТИРУ КЛИСИНА

Simeon Mirotocivi 2016 (65)Свеноћним бденијем, које је започело у 21 час у Саборном манастирском храму Свете Великомученице Марине, отпочело је празновање Светог Симеона Мироточивог у манастиру Клисина. Бденије је служио јеромонах Методије (Крагуљ), настојатељ манастира Гомионица. Вјерници су, као што то обично бива, помазани светим уљем. Након бденија, отпочело је јутарње богослужење, након чега су свештенослужитељи служили Свету Литургију, током које се, Тијелом и Крвљу Христовом, причестио велики број присутних вјерника. Окријепљени ноћним молитвама, присутни вјерници, свештеници., свештеномонаси и монаси заблагодарили су Господу на свеноћном сабрању у част и славу Његовог великог угодника, оца Савиног и свесрпског, Симеона Мироточивог.    
    Стефан Немања рођен је у данашњој Подгорици око 1113. године. Управљао је тадашњом српском државом све до 1196. године, када је српски трон предао свом другорођеном сину Стефану, а он сам се повукао у манастир. У времену док је још управљао српском државом подигао је неколико значајних светиња, од којих треба нарочито истаћи Светобогородичин манастир Студеницу. Заједно са сином Савом подигао је 1198. године манастир Хиландар, у којем се и упокојио.     
Његове Свете Мошти пренио је Свети Сава из Хиландара у Студеницу, 1208. године, гдје се и данас налазе.  За утјеху хиландарском братству, на мјесту гдје се налазио гроб Светог Симеона изникла је чудотворна лоза, која и данас рађа и чији плодови, заједно са вјером, помажу неплодним брачним паровима да добију толико жељено потомство.    
         Широм Српске Цркве подигнути су многобројни храмови у част Светог Симеона Мироточивог, а у звонику/пиргу нашег манастира Клисина саграђена је 2007/08. године капела посвећена Светом Сави и Светом Симеону Српском. Због тога данашње празновање Светог Симеона има посебан значај за нашу Свештену Обитељ.    
         Молећи се Светом Симеону Мироточивом да нас укријепи својим небеским благословима, честитамо данашњи празник свим православним хришћанима!    

извор: Манастир Клисина