28
јан
2016

ПРАЗНИК СВЕТОГ САВЕ У КЛИСИНИ

Sveti Sava 2016 (30)Савиндан, сјећање на  првог српског Архиепископа и Просвјетитеља, обиљежен је широм Српске Православне Цркве, па тако и у Светомаринском Манастиру Клисина, гдје је служено свеноћно бденије са Литургијом.
Већ осам вијекова празнујући спомен на Светог Саву Српског, Светитеља и Просветитеља, српски народ се враћа ка извору, ка мјесту са којег је потекао, не заборављајући духовног пастира чији нас небески благослов прати већ осам вијекова. С обзиром да је Свети Сава утемељивач Српске Цркве, богословља и просвјете, не можемо а да не заблагодаримо Господу и светородној лози Немањића, јер је Савин пут наш једини пут који нас неће одвести у пропаст, у мрак богоотпадништва, већ ћемо, идући њиме, удостојити се вјечности Царства Небескога.
Личност Светог Саве била је и остала угаони камен нашег народа и Цркве, а сам Светитељ наш молитвеник пред Пријестолом Божијим, наш састрадалник, утјешитељ и неугасиво светогорско кандило, чија нас свјетлост обасјава и у најтамнијим ноћима. Прослављајући Светог Саву ми обавезујемо себе на синовску послушност старјешинама и братску љубав међу собом, како бисмо се с правом могли назвати његовим духовним чедима.
Срећан и Богом благословен данашњи празник желимо свим православним вјерницима, пријатељима и поштоваоцима Манастира Клисине, молећи се нашем Архипастиру, Светитељу и Просвјетитељу ријечима:
Светитељу, Оче, Саво, моли Бога за нас!

извор: Манастир Клисина