7
јун
2020

ПРАЗНИК СИЛАСКА СВЕТОГ ДУХА НА АПОСТОЛЕ У МАНАСТИРУ КЛИСИНА

Служењем Јутарњег богослужења и Свете Литургије у храму Свете Великомученице Марине у манастиру Клисина прослављен је празник Силаска Светог Духа на Апостоле.    
Светом Литургијом началствовао је архимандрит Василије, настојатељ манастира Клисина уз саслужење јеромонахa Данилa и ђакона Ђорђa Милидрагa из Сремских Карловаца.
Након Свете Литургије служен је Молебни канон, као што то древна молитвена пракса и налаже.
          У новозавјетно вријеме, када се десио овај догађај, апостоли су се сви заједно окупили на једном мјесту. Одједном је настала хука са неба која је испунила кућу у којој су сједили. Пламтећи језици, испуњени Светим Духом, поставили су се на сваког од њих. Тада су апостоли примили Светог Духа и постали су жива душа. Апостоли су почели да говоре другим језицима – како им је Дух Свети дао да говоре.     
На овај начин Господ је послао апостоле да проповиједају вјеру хришћанску по свијету.
Силаском Светог Духа на апостоле завршено је оснивање цркве Христове или Царства Божијег на земљи од Господа Исуса Христа. Од тога момента Црква Христова почела је да живи пуним животом и да расте, тако да се овај празник сматра и рођенданом Цркве Христове.    
Обичај је да се на овај празник у наше храмове и домове уноси освећена зелена трава и цвијеће, свакако по угледу на старзавјетни јеврејски обичај о празнику „седмица“, пошто је Дух Свети сишао на апостоле на овај јеврејски празник. Зеленило обнавља природу, а Дух Свети обнавља душу нашу као и цјелокупно биће.    
Послије Свете Литургије служи се Молитва, Призив Светом Духу, на којој се клечи и плету се вијенци од траве и цвијећа. Ти вјенчићи се носе кући и стављају поред иконе и кандила на зид. Празник Свете Тројице увијек се слави у недјељу.   

извор: Манастир Клисина