28
мај
2018

ПРАЗНИК СИЛАСКА СВЕТОГ ДУХА НА АПОСТОЛЕ У МАНАСТИРУ КЛИСИНА

Служењем Јутарњег богослужења и Свете Архијерејске Литургију у храму Свете Великомученице Марине у манастиру Клисина прослављен је празник Силаска Светог Духа на Апостоле.    
Светом Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки Господин Сергије (Карановић), а саслуживао му је игуман Василије (Рожић), настојатељ манастира Клисина, те јерођакон Данило (Иваниш), сабрат манастира, и ђакон Немања Рељић, епархијски ђакон.    
Након Свете Архијерејске Литургије служен је Молебни канон, као што то древна молитвена пракса и налаже.     
Епископ Сергије у чин чтеца рукопроизвео је Огњена Николића, који већ дужи временски период помаже манастирским свештенослужитељима у литургијским богослужењима.    
У новозавјетно вријеме, када се десио овај догађај, апостоли су се сви заједно окупили на једном мјесту. Одједном је настала хука са неба која је испунила кућу у којој су сједили. Пламтећи језици, испуњени Светим Духом, поставили су се на сваког од њих. Тада су апостоли примили Светог Духа и постали су жива душа.
Апостоли су почели да говоре другим језицима – како им је Дух Свети дао да говоре.     
На овај начин Господ је послао апостоле да проповиједају вјеру хришћанску по свијету.
Силаском Светог Духа на апостоле завршено је оснивање цркве Христове или Царства Божијег на земљи од Господа Исуса Христа. Од тога момента Црква Христова почела је да живи пуним животом и да расте, тако да се овај празник сматра и рођенданом Цркве Христове.    
Обичај је да се на овај празник у наше храмове и домове уноси освећена зелена трава и цвијеће, свакако по угледу на старзавјетни јеврејски обичај о празнику „седмица“, пошто је Дух Свети сишао на апостоле на овај јеврејски празник. Зеленило обнавља природу, а Дух Свети обнавља душу нашу као и цјелокупно биће.    
Послије Свете Литургије служи се Молитва, Призив Светом Духу, на којој се клечи и плету се вијенци од траве и цвијећа. Ти вјенчићи се носе кући и стављају поред иконе и кандила на зид. Празник Свете Тројице увијек се слави у недјељу.    

                                                                                                                                 Милош Ернаут

извор: Манастир Клисина