7
јан
2019

Празник Рођења Христовог у Клисини

Бадњи дан и празник Рођења Христовог свечано и с радошћу прослављени су у Светомаринском манастиру Клисина.    
          У недјељу ујутру, на Бадњи дан, служена је Литургија Светог Јована Златоустог, а с обзиром да се та недјеља у нашем народу обиљежава и као празник посвећен оцима, симболично је везиван игуман наше Свештене Обитељи, архимандрит Василије. Оци или Очеви јесу празник који се слави прву недјељу пред Божић. Тога дана, исто као и на Материце, дјеца везују своје очеве, а ови им се дријеше, односно одвезују поклонима, исто као и мајке.    
          У послијеподневним часовима обављен је обред освећења и паљења бадњака, а вјернима су подијељене освећене гранчице бадњег дрвета. Потом је у храму обављено традиционално пијукање за најмлађе, а након тога је служено вечерње богослужење. За све присутне припремљено је, као и сваке године, кувано вино, а у част празника Рођења Христовог приређен је већ традиционални ватромет.    
          Пола сата прије поноћи, започело је јутарње богослужење, након чијег је завршетка служена Света Литургија, током које је прочитана божићна посланица патријарха српског Иринеја. Присутни вјерници и манастирско братство, причестивши се Крвљу и Тијелом Господа Христа, окончали су четрдесетодневни пост. Вјерницима је на крају Свете Литургије подијељена нафора, као и посланица Његове Светости.         
          Честитајући празник Рођења Христовог – Божић, свему народу Божијем, а нарочито поклоницима и посјетиоцима нашег манастира, упућујемо поздрав:     
                               
                                                    Мир Божији – Христос се роди!

извор: Манастир Клисина